cbd

Slaap is essentieel voor onze gezondheid en daarom is het belangrijk om dit in voldoende mate te doen. Daarnaast is natuurlijk ook de kwaliteit van slaap belangrijk. Chronisch slecht en/of te weinig slapen is een indicator voor het krijgen van aandoeningen of ziekten. Tevens heeft het een negatief effect op je energie, concentratie én geheugen. Om dit soort problemen te voorkomen en/of bestrijden worden steeds vaker hulpmiddelen ingezet. Dit gebeurt ook in de vorm van supplementen. In deze laatste tak komt CBD steeds meer opzetten.

Natuurlijke middelen

Zoals gezegd worden er dus regelmatig (hulp)middelen ingezet om beter en meer te kunnen slapen. Veel van deze middelen zijn natuurlijke middelen die moeten helpen bij het verkrijgen van een betere slaap. Denk hierbij aan melatonine, kamille en valeriaan. Relatief nieuw in dit lijstje is echter cannabidiol, oftewel CBD. Cannabidiol staat steeds meer te boek als een natuurlijke rustgever en wordt daarom in toenemende mate als supplement verkocht om te helpen bij het slapen.

Herkomst en werking

Cannabidiol wordt gemaakt van de hennepplant en deze hennepplant bevat cannabinoïden. Deze cannabinoïden worden ook aangemaakt in het menselijk lichaam en zijn belangrijk voor de hersenen. De cannabinoïden uit hennep kunnen goed worden opgenomen door het lichaam en zodoende gaat het lichaamseigen endocannabinoïdenniveau omhoog. Dit is gunstig omdat een hoger niveau van endocannabinoïden in het lichaam ervoor zorgt dat men de slaap makkelijker kan vatten, langer kan doorslapen én de kwaliteit van slapen verbetert. CBD beïnvloedt de hele slaapcyclus en daarmee heeft het dus ook invloed op de derde slaapfase. De derde slaapfase is de fase van diepe slaap en deze wordt verhoogd door CBD. Dat is natuurlijk erg gunstig voor je slaap. Met name mensen die lijden aan een slaapstoornis hebben hier erg veel baat bij, omdat bij deze groep de derde slaapfase van essentieel belang is en vaak niet goed ‘werkt’. Voor hen kan CBD dus zeker een mogelijke oplossing zijn. Dat CBD daarnaast ook nog kan zorgen voor een verkorte duur van de REM slaap is een gunstig bijkomend effect. Een verkorte REM slaap zou namelijk samenhangen met een vermindering van de symptomen van depressie. Consumenten die gebruik maken van CBD gaven reeds aan zich meer ontspannen te voelen, beter te slapen en minder een vermoeid gevoel te hebben.

Verkrijgbaarheid

CBD is in verschillende vormen vrij verkrijgbaar, wat betekent dat je er geen recept/voorschrift voor nodig hebt. Er is zelfs een markt voor een cbd supplement dat gepaard gaat met melatonine, het slaaphormoon. Op die manier worden twee slaapbevorderende middelen met elkaar verenigd. Een simpele zoektocht op Google met als zoekterm ”melatonine” begeleid je al snel richting deze supplementen.