melatonine slaaphormoon

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon en wordt gemaakt door de pijnappelklier, deze bevindt zich in de hersenen. Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. Het is dus een lichaamseigen en natuurlijke ‘stof”. Het wordt veel verkocht als supplement voor het ondersteunen bij slaap.

Wat doet melatonine?

Je lichaam heeft een eigen klok en deze bewaakt en controleert de natuurlijke cyclus van slapen en waken. Deze klok regelt ook de aanmaak van het hormoon melatonine in het lichaam. De hoeveelheid en afgifte van melatonine begint normaal gesproken in de avond te stijgen en blijft ook gedurende de nacht hoog. Logischerwijs daalt het niveau van melatonine dan weer in de ochtend. De hoeveelheid melatonine die je kunt aanmaken daalt met de leeftijd.

Melatonine als supplement

Er is vandaag de dag een grote markt voor het supplement melatonine. Veel mensen gebruiken een melatonine supplement om uiteenlopende redenen. Zo wordt het gebruikt om jetlag te ‘behandelen’ maar ook om te ondersteunen bij slapeloosheid en/of slecht slapen. Wetenschappers houden zich ook bezig met andere toepassingen voor melatonine supplementen, namelijk:

  • De behandeling van Seasonal Affective Disorder (SAD)
  • Ondersteuning voor het controleren van het slaappatroon bij mensen die met nachtdiensten werken
  • Het voorkomen en/of verhinderen van slaapstoornissen en verwarring na een operatie
  • Het verminderen van chronische clusterhoofdpijn

Is het slikken van melatonine veilig?

Melatonine als supplement is veilig. De doses waarin het wordt aangeboden vallen binnen veilige grenzen en omdat het een lichaamseigen stof is kan het geen kwaad voor je lichaam. Het is wel verstandig om bij twijfel of ernstige problemen met je huisarts te overleggen. Melatonine is vrij verkrijgbaar en er zijn verschillende aanbieders en doseringen verkrijgbaar. Ook zijn er combinaties van melatonine met een ander ingrediënt, zoals bijvoorbeeld melatonine met CBD.

Dosering melatonine

Zoals gezegd zijn de verkrijgbare doseringen van melatonine veilig. Je bent natuurlijk als consument zelf verantwoordelijk voor het veilig slikken van dit supplement en om de aanbevolen hoeveelheid tabletten per dag niet te overschrijden. Ook wat betreft de dosering kun je met je arts overleggen wat voor jou de meest geschikte dosering melatonine is. In de regel nemen volwassenen een melatonine supplement van 0,2 mg tot 5 mg actieve melatonine.