Schermgebruik

Onlangs verscheen een artikel op NU.nl over schermgebruik onder jongeren en de invloed hiervan op slaap. Het gebruik van schermen met blauw licht in de avond leidt tot slaapproblemen bij jongeren van dertien tot achttien jaar. Dit is gebleken uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Dit onderzoek bevestigt eerdere bevindingen dat regelmatig of langdurig schermgebruik in de avond een verstoorde slaap als gevolg heeft. Voor dit onderzoek heeft het RIVM samengewerkt met het Amsterdam UMC, het Nederlands Herseninstituut en onderzoeksorganisatie Lifelines. Zij deden gezamenlijk onderzoek naar schermgebruik van jongeren in de avond. Hieruit is gebleken dat 22 procent van de kinderen in de leeftijd van acht tot dertien jaar  ’s avonds elke dag een scherm gebruikt. In de leeftijd van dertien tot achttien jaar ligt dit percentage maar liefst op 83 procent.

Slechter slapen

De consequenties van het schermgebruik in de avond is niet gering. Kinderen en jongeren die ’s avonds langdurig gebruik maken van schermen met blauw licht slapen namelijk zo’n 40 minuten minder dan kinderen die dat niet doen. Dit wordt vooral veroorzaakt door het feit dat de kinderen die gebruik maken van schermen, later gaan slapen. Tevens hebben mensen die tijdens het uur voor het slapen gaan een scherm gebruiken meer slaapklachten. Symptomen zijn met name het ervaren van een slaaptekort overdag, moeilijker in slaap komen en vaker wakker worden gedurende de nacht.

Klachten kunnen verminderd worden door filters voor blauw licht te gebruiken. Blauw licht in de avond kan de slaap namelijk verstoren, zo wees eerder onderzoek al uit. De meeste telefoons en laptops hebben tegenwoordig een functie ingebouwd waar je kunt instellen om dit blauwe licht weg te filteren waardoor het scherm een meer oranjekleurige gloed krijgt.